31 Mart 2012 Cumartesi

''Müslüman Birey''in laik olması

Bir Müslüman birey,kişisel hayatında laik olamaz.Tabii bu benim dediğim şüphesiz insanın 'laik olmak'ı nasıl anladığıdır.Veya şöyle söyleyeyim;insanın laiklik kavramına yüklediği anlam veya laiklik kavramını nasıl anladığıdır.


 Evet genelde hepinizin de bildiği üzere laiklik bize:''din ve devlet işlerinin ayrı olmasıdır...''ama bize hiçbir zaman laikliğin aynı zamanda din ve inanç özgürlüğünün teminatı olduğunu anlatmadılar.Bize anlatmamalarının nedenini ise hepimiz az-çok tahmin edebiliriz.


 Çünkü 'sistem' bize din ve inanç özgürlüğü sunmuyordu,bunu sunmamakla beraber dini tahkim altında tutma,denetleme ve kendi tekelinde tutma isteğinin sonucu olarak laikliği,hep kendi işine geldiği gibi yorumladı.
Dolayısıyla bizlere,yani vatandaşlarına,laikliğin aynı zamanda din ve inanç özgürlüğünün teminatı olduğunu anlatmıyordu.


Gelelim asıl meselemize;müslüman bireyin laik olup olamayacağına...

Laiklik aslında kelime anlamı dinin olmadığı alan demek.Daha açık söylemek gerekirse dinsiz alan demektir.


TDK(Türk Dil Kurumu) laiklik kavramını şöyle açıklar;hukuk Devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması, laisizm



Eğer laiklik kavramına böyle bakacak olursak müslüman birey laik olamaz.Ancak birey olmamakla beraber vatandaşlık bağıyla bağlı olduğu devlet ise laik olabilir.Çünkü devletin kimliği ile bireyin kimliği birbirinden bağımsız da olabilir aynı da olabilir.Bu durum daha çok bireyin alacağı tavır ve pozisyola ilgili.

 Örneğin Osmanlı Devleti'ni düşünelim.Osmanlı halkının hepsi müslüman mıydı,değildi.Ancak Osmanlı Devleti,(genelde)hanefi fıkhıyla yönetiliyordu.Yani İslam şeriatı'na göre yönetiliyordu.Ama teb'a müslim ve gayr-i müslimlerden oluşuyordu.


Bir diğer örnek de,Suriye'de,devlette hakim ideoloji Nusayriliktir.Ancak Suriye halkının çoğu müslüman sünni'lerindendir.Dolayısıyla Suriye'deki vatandaş Nusayri olmak zorunda değildir.


Devletin kimliği ile bireyin kimliği faklı olabilir.Zaten çoğu zaman faklıdır da...


Hem müslüman'ım hem de laik'im derse bir insan,ya kendisinin ne olduğuna tam olarak karar verememiş kişidir,yani gel-git içerisindedir ya da bu kavramların ne olduğunu bilmiyor veyahut bazı kesimlere şirin gözükmek için de yapıyor  olabilir.Ya da başka sebepler de olabilir...

Ancak şu da bir gerçek ki;farklı inanç mensuplarının bir arada yaşayabilmeleri için,laiklik büyük bir araç ve fırsat olabilir.


Ancak şunu da unutmamak lazım ki sistemlerin adı önemli değildir.Önemli olan bu sistemlerin adaletli,şeffaf ve özgürlükçü olmalarıdır.


Unutmayalım ki İngiltere'de hala kral ve kraliçe vardır.sembolik dahi olsa...




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız bizim için önemlidir...